Kuchnia

kuchnia

Penne z tuńczykiem

Składniki:

500 g makaronu Penne
2 szt. czerwonej cebuli średniej wielkości
4 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
½ dużej czerwonej papryki lub 1 cała mała
1 duży pomidor
¾ szklanki wytrawnego białego wina
260 g tuńczyka w sosie własnym

Przygotowanie:

Na rozgrzaną z wykorzystaniem oliwek z oliwek patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i wcześniej sparzone i obrane ze skórki pomidory. Wszystko smaż przez chwilę.

Do pozostałych składników dolej białe wino i odczekaj chwilę nadal smażąc aby odparowało.

Następnie dodaj odsączonego tuńczyka i podgrzewaj chwilkę według uznania.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie zahartuj.

Przygotowanym sosem polej makaron i podawaj na ciepło zaraz po przygotowaniu.

Źródło/ inspiracja: Przewodnik kulinarny Pascal


Zapraszamy na naszego bloga http://panipanidomu.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation